Gepost door: Andree de Miranda | 31/08/2010

De bomen en het bos

In de discussie over de opwarming van ons klimaat gaat het de laatste tijd alleen nog over de fouten in het IPCC-rapport. Het is als de bomen en het bos: er blijken in het bos een paar foute bomen te staan, illegaal geplant door onverlaten. De sceptici roepen meteen: zie je wel, er is helemaal geen bos! Deze bomen zijn met opzet geplant om ons te belazeren.
En als dat al zo is, dat er een handjevol bomen door iemand bijgeplant is, maakt dat echt het woud daarachter minder donker en dreigend?
Interessant is het voorbeeld dat Martijn van Calmthout ons geeft van zo’n ‘foute’ boom (de Volksrant, 31-8-2010, p.4): Nederland liep minder overstromingsrisico dan officieel in de stukken stond. Nee, Nederland loopt nog steeds het overstromingsrisico dat in het rapport staat (55% van ons land), hoewel dat niet allemaal onder de zeespiegel ligt, zoals het rapport abusievelijk beweert. De Dinkel in Losser heeft ons deze week de relevantie van het in het rapport genoemde getal laten zien. Losser ligt meters boven NAP en werd toch bedreigd door het wassende water. Hoezo, fout in het rapport? En hoewel de oorzaak van de overstroming van de Dinkel natuurlijk niet ligt in de opwarming van de aarde, zou ik er als inwoner van Losser toch maar vast aan wennen, dat dit steeds vaker gaat gebeuren. Dat voorspellen namelijk de klimaatmodellen uit dat donkere woud.


Plaats een reactie

Categorieën